uppdaterad 

Studier visar att hela 55 % av första intrycket under en arbetsintervju bestäms av kläder, personlig image och hur du bär upp dig själv då du bemöter en person. Med andra ord kan kläderna du har på dig vara nyckeln till en ny karriärmöjlighet, förutsatt att du har rätt kläder på dig! Detta inlägg kommer gå igenom en hel del do´s and dont´s och vi vill se till att du som läser detta kommer ha allt på klart inför din nästa intervju.

Lue suomeksi

Till vår första modell Mirjam valde vi en personlig kostymhelhet som passar för kreativa arbetsmöjligheter inom ekonomi, juridik, konst och visuell/grafisk design. Färgen och accessoarerna är väl genomtänkta och det visar att utstyrseln är välplanerad  inför mötet.

Vik upp ärmarna för att visa en självsäker sida av dig, även färgen ger snygga kontraster mot den vita blusen och näsduken. Mirjam fick ett par snygga men bekväma loafers som skor för att bekvämt och stadigt kunna möta sin potentiella arbetsgivare! Det är även viktigt att inte visa för mycket hud och därför är skjortan knäppt helt och hållet.

Kostymer ska sitta bra på kroppen, räkna med att den behöver sys om en del ifall du vill investera i en ny. Skulle du våga använda dig av en näsduk i kavajen? Det gör att du enkelt och snyggt sticker ut ur mängden och blir ihågkommen.

Välj neutrala smycken som återspeglar personlig stilrenhet till looken. Alternativ för ett tidlöst armband är det klassiska office-armbandsuret.


Den andra outfiten passar perfekt inför arbetsansökningar inom försäljning, mode och design. Skjortan är ett hett trendplagg men är ordentligt nedtonad tillsammans med tidlösa basplagg. Kom ihåg att less is more och att arbetsgivaren uppskattar en mer konventionell stil under en intervju.

Vill du känna dig finare under mötet? Kasta din kappa eller jacka på axlarna och låt den falla snyggt längs armarna. Intrycket blir genast mer elegant!

Neutralt smink och håret fastspänt i nacken är goda val att utgå från eftersom det framhäver de finaste dragen i ansiktet. Kom ihåg att ögonkontakt är viktigt under intervjun och därför är enbart mascara och neutral ögonskugga ett bra val.

Ett bra knep är att matcha både väska och skor för att få en mer välplanerad känsla i outfiten.


Till vår andra modell Merja valde vi den klassiska blåa färgen som enligt studier anses vara den bästa färgen att bära på en intervju. Denna outfit är anpassad för arbetsansökningar inom  IT, ingenjör och marknadsföring.

Kom ihåg att ljusa jeansen skapar mer vardaglig känsla i looken.

Skippa väskan och ta med en stilren mapp till intervjun som du snyggt bär under armen. Lämna bort allt annat eftersom det visar att du är redo att ge all fokus till intervjun, i stället för att rota efter ditt cv eller betyg i väskan som oftast är full med andra onödiga prylar.

Vik in lite av den vita skjortan innanför jeansen för att skapa en trendig effekt. Än en gång är näsduken på plats i bröstfickan på kavajen.

Merja visar upp en tuffare personlighet med hjälp av röda toner i håret och på naglarna. Detta passar perfekt till den annars städade stilen eftersom färgerna används med måtta.

Den andra outfiten är passande för arbetsansökningar inom hälsa, vård, administration och utbildning. Merja passar otroligt bra i grönt eftersom det framhäver henns ögon- och hårfärg. En favoritfärg som du tycker om att bära gör dig automatisk mer självsäker och trygg.

 

Ett par tidlösa kostymbyxor passar perfekt i kontrast med den romantiska vita blusen. Tänk alltid på att gå åt det lite finare hållet om du är osäker inför klädvalen.

Att ha rena glänsande och hela skor under intervju syns mer än du tror. Det visar att du tar hand om dina saker och är uppmärksam. Du får garanterat plus i kanten.

Till sist vill vi sammanfatta en kort lista på saker du bör tänka på inför en intervju:

  • Välj inte plagg som är urringade, korta eller obekväma. Detta märks både på hur du för dig samt hur du mår i kläderna. Undvik klänningar och kjolar som visar knän och lår, samt urringade toppar eller blusar som blottar dekolletage och bröst. Detta går inte hem hos en potentiell arbetsgivare.
  • Undvik kraftigt färgade plagg som klar röd och gul eftersom det kan ge ett oseriöst intryck.
  • Gå inte nödvändigtvis och köp en helt ny utstyrsel för en enda intervju. Bekvämligheten utstrålas genom kläderna och det syns snabbt då du inte trivs i dina kläder. Tänk på vad du känner dig mest säker i och utgå från det.
  • Skippa de skyhöga klackarna! Att komma stapplande in genom dörren till din intervju gör dig både osäker, generad och stressad. Välj dina skor med noggrannhet.
  • Anpassa klädvalet efter tjänsten du söker. Om du exempelvis söker ett fysiskt krävande jobb inom industrisektorn är kostymbyxor inte kanske helt optimalt att bära på arbetsintervjun. Samtidigt är t-skjorta och jeans inte optimalt om du söker en chefsposition vid en reklambyrå.
  • Kom i god tid! Se till att du har med allt som är viktigt, stäng av telefonen och lugna ner din skenande puls. Kolla genom dina klädesplagg så att allt sitter som det ska. Känner du dig lugn, självsäker och bekväm? Då är du redo!

 

Lycka till!

 

Tack till modellerna Mirjam och Merja, C2 Advertising för utrymmet, samt vår samarbetspartner Aukia för kläderna.