Hej på dig kära läsare, roligt att ha dig här åter en gång!

I förra inlägget här på Stilakuten gav vi exempel på vilka typer av stilhelheter som passar då man som kvinna ska på arbetsintervju inom olika branscher. Nu är det männens tur! Som vi poängterade förra veckan kan klädvalet inför en intervju påverka dina chanser förvånansvärt mycket, så du kan verkligen ge dig själv en stor fördel om du har branschens klädkoder på koll. Man kan kanske fråga sig varför det här med klädkoder är så viktigt och vad som egentligen är nyttan med dem.

Lue suomeksi

Jo, klädkoder finns till för att skapa en identitet och visst igenkännande inom organisationen. En viss klädstil ger stora fördelar för ett företag både internt inom teambuilding men också externt bland kunder och samarbetspartners. Då du går på en arbetsintervju visar du med hjälp av kläder både respekt och en vilja att karriärmässigt växa hos den potentiella arbetsgivaren.

Till vår första modell Niko körde vi på en stilren kostym i en klassisk kallgrå nyans, anpassad för arbetsintervjuer inom juridik, lagrätt, finans och ekonomi. Färgen är inte tråkig och ”typisk” utan i stället fräsch, elegant och förtroendeingivande. Det kan aldrig gå snett med en mörkare i fint material.

Välj samma toner i accessoarer och slips för att skapa så stilren utstyrsel som möjligt. Hit passar även vinröda, mörkblåa och klargröna toner som kan visa ett mer personligt intryck, ifall du vill ha mer intressanta valmöjligheter.

Då du väljer ut skjorta och accessoarer till din kostym, kom ihåg att näsduken alltid på ett eller annat sätt bör återspegla eller påminna om skjortans färg eller mönster. Detta är en god grundregel att utgå efter och kan vara till hjälp om du är osäker på klädvalet. Kom ihåg att inte dyka upp på en arbetsintervju med allt för stor eller liten kostym, det kan direkt dra ner på poängen hos arbetsgivaren. Om du är ute i god tid kan du enkelt sy om både kavaj och byxa för en liten summa pengar innan det stora mötet.

Skor och väska i glänsande läder ger definitivt ett positivt första intryck. Det är viktigt att nyansen är densamma i både bälte, skor och väska.

Den andra outfiten vi valde ut åt Niko är anpassad för arbetsmöjligheter inom försäljning, marknadsföring, journalistik och media. Klarblåa och bruna nyanser tillsammans skapar en snygg helhet. Färgerna tar verkligen fram det bästa hos varandra.

En kraftigare blå skjorta med vit krage ger ett trendigt, medvetet och stiligt intryck. Valet av kläderna visar också att du som bär dem är självsäker som attan. Kom ihåg att skjortans ärm ska synas ca 1,5 – 2 cm utanför kavajen.

Det behövs inte alltid finskor i glänsande lack på arbetet. Snygga boots i brunt läder fungerar lika bra och är säkerligen mycket bekvämare.

Också näsduken får vara mer lekfull och mönstrad, men kom ihåg att det slutligen ändå ska se smakfullt ut.

Sist ut för Niko är en mer modern och avslappnad look för arbetsansökningar inom fotografering, mode, grafisk design och illustration. Nyckelplagget i outfiten är kappan som gärna får vara av exklusivare material. Kappor och jackor ska väljas med omsorg inför arbetsintervjuer. Tips: välj ALLTID den formella kappan framför träningsjackan.

Kakifärgade chinos är ett enkelt sätt att pigga upp den annars klassiska svarta och vita outfiten. En längre enkelknäppt kappa är mångsidig och kan gott användas både till lediga jeans och elegantare kostymer. En god investering som lyfter vilken outfit som helst.

Ljusare ton på skjortan återspeglar den matta nyansen i skorna och skapar en snygg och trendig helhetskänsla.

Mocka skor med vit botten blir både klassiskt och trendigt i en snygg kombination. Lädersnören blir pricken över i.

Först ut till vår andra modell Emil valde vi en avslappnad men städad look inför intervjuer inom teknik, IT, samt övriga ingenjörsarbeten. Den första stilen visar medvetenhet om branschen samt den personliga stilen.

Button down skjortor passar perfekt inför mer nedtonade utstyrslar och får gärna vara öppna i halsen. Denna typ av skjorta ger ett ledigt och välkomnande intryck. Det finns mängder av möjligheter med denna variant men viktigt är att aldrig använda button down skjortan med kostym. Kragen är främst ämnad för jeans eller chinos. I denna look är det helt okej att vika upp ärmarna för att öka den lediga känslan i looken, så länge helheten förblir städad, snygg och stilig.

Accessoarer, skor och väska i olika ljusa bruna toner får gärna användas för att pigga upp outfiten och få dig att stå ut ur mängden. Kolla upp företaget innan intervjun. Behövs dator i arbetet? Ta då också med en snygg datorväska som matchar outfiten, du får garanterat pluspoäng!

Visste du att kombinationen av mörkblåa, vita och beigea nyanser är det bästa färgkombination om du verkligen vill göra ett gott intryck? Det säger regelboken i alla fall, och vi håller absolut med om att det är snyggt! Emils andra outfit är lite av en all-rounder och passar för arbetsintervjuer inom de flesta branscher.

Chinos skapar alltid en mer uppklädd känsla och blått är generellt en harmonisk och lugn färg. Därför är denna underdel ett väldigt säkert kort att köra på. Den vita skjortan piggar upp och får gärna synas i ärmkanten.

Ett bälte med större metallspänne piggar upp den enkla och stilrena utstyrseln.  Ett bredare bälte skapar en ledig känsla och dämpar en annars långsmal kroppsform och får dig att se mer muskulös ut.

Att ha button down skjortan uppknäppt visar stark medvetenhet och självsäkerhet då det kommer till personlig stil.

Ett litet tips då du knyter skorna är att stoppa in skosnörena innanför lädret. Du slipper onödiga öglor som sticker ut och det ser samtidigt städat och snyggt ut.

 

Till sist en kort lista på big no-no´s inför en arbetsintervju:

  • Använd ytterst lite parfym i neutral och fräsch doft. Var alltid försiktig med allt som doftar extra så att det slutligen inte blir för överväldigande för arbetsgivaren att sitta bredvid dig.
  • Kom inte till en intervju med rufsigt ovårdat skägg. Se till att ha det trimmat och snyggt ifall du är typen som älskar att bära skägg.
  • Visa inte stötande eller kränkande tatueringar/piercingar. Tatueringar är vanligare än någonsin just nu. Dölj de som kan väcka irritation eller negativ uppmärksamhet.
  • Lämna bort alla plagg som kan höra hemma i pyjamas-, badstrands-, tränings-, eller hemmakategorin.
  • Undvik kraftiga färger som gult, rött och orange. Satsa i stället på lugnare färger i matta neutrala toner.
  • Är du osäker på vad du ska bära? Kolla upp arbetsplatsen på förhand och ta reda på deras klädkoder. Är du fortfarande osäker ska du alltid välja det som är snäppet finare. Det kommer garanterat bli bra.

 

Lycka till i arbetssökandet! 

Tack till modellerna Niko och Emil för att ni ställde upp, samt Aukia (Look 1-3) och Brothers (Look 4-5) för kläderna.