Hej på er!

Vi gick för ett tag sedan igenom klädkoderna för män och idag ska vi göra det samma för kvinnor. Medan det är rätt enkelt att kategorisera och visa upp klädkoder för män, är det aningen svårare när det gäller klädkoder för kvinnor. De kvinnliga klädkoderna ger betydligt större handlingsutrymme än de manliga och det finns färre tydliga gränser. Men vi har ändå försökt dela upp och kartlägga de olika klädkoderna, för att ni ska få en bättre förståelse för det hela.

Plaggen kommer från vår samarbetspartner Aukia.

VOG_0004

CASUAL

Vad?

exempelvis: jeans + stickad tröja + ledigare, rena och hela skor

När?

Casual är passande när det egentligen inte finns någon klädkod,  utan när det bara ska vara bekvämt och ledigt men ändå snyggt, rent och helt. I en arbetsmiljö är casual passande när man har ett arbete som inte kräver nån viss klädkod eller när man bara ska sitta på kontoret och inte träffa kunder eller sitta i viktiga möten.

VOG_0014

VOG_0032

SMART CASUAL

Vad?

exempelvis: chinos/mjuka byxor + blus + skön kofta + ballerinas/platta skor

När?

Smart casual är passande när casual blir för ledigt och du behöver vara snäppet mer uppklädd. Som kvinna har man väldigt många alternativ av plagg som passar in här. Det här är bara ett exempel.

VOG_0056

VOG_0091

BUSINESS CASUAL

Vad?

Exempelvis: kostymbyxa + skjorta + loafers/stövletter

När?

Business casual är klädkoden som är betydligt mer uppklädd än smart casual men som fortfarande inte är lika strikt som business eller formell klädsel. Här ska det vara uppklätt så vi lämnar bort allt för lediga material och plagg som t.ex. koftan. Passande för arbetsplatser som kräver uppklätt men ändå inte 100 % strikt.

VOG_0104

VOG_0140

BUSINESS

Vad?

exempelvis: pennkjol + skjorta + kavaj +/ kostym + klackade skor av något slag

När?

Klädkoden business kan krävas på banker, advokatbyråer eller andra större arbetsplatser där det är viktigt att alla har formell klädsel. Möten med utländska företagsrepresentanter kan även kräva en strikt klädkod. I Finland är vi kända för att oftast komma för underklädda till dessa typer av tillfällen, vilket i värsta fall kan leda till att olika businessavtal inte blir av.

För männen är denna klädkod väldigt tydlig, det ska vara kostym och inte mycket lämnar över för fantasin. Vi kvinnor har ju dock ingen lika strikt kostym att ta till men vi kan också utgå från de manliga klädkoderna med kostym eller till exempel pennkjol i kombination med skjorta och kavaj. Här ska alla typer av lediga plagg och material lämnas bort.

Klackar är inget måste men de ger en bättre hållning vilket i sin tur gör att man uppfattas som en person med makt och inflytande.

VOG_0136

Hoppas detta inlägg gjorde er lite klokare då det gäller de kvinnliga klädkoderna! 🙂