Hej på er!

Om vi ska vara ärliga är detta inlägg inte relevant i Finland för tillfället. Hittills i sommar har vi fått nöja oss med att mätaren visar över 10 + grader. Vi håller dock tummarna för att värmeböljan är runt hörnet!

Lue suomeksi

Material är en viktig del i valet av kläder för en dag, oavsett varmt eller kallt väder, och det avgör hur kroppen mår i de plagg som bärs. Denna gång har vi valt att fokusera på materiallära i sommarvärmen. Har ni koll på detta? Om inte så ska ni fortsätta läsa.

Kläderna och solglasögon är lånade från våra samarbetspartner Aukia och Wasaborg Syncenter i Vasa

Vår första modell, Lena, fick bära bomull i 100 % från topp till tå i första outfiten. Om du vill hålla dig så sval som möjligt, välj plagg som innehåller mycket bomull. Materialet andas väl och har en svalkande effekt, eftersom det knappt isolerar någon värme alls.

VOG_0047

Även väskan är gjord av 100 % bomull, och utgör en snygg och marin-inspirerad detalj. Kilklackarna är perfekta inför varma sommardagar och skriker ”strandhäng”, också av 100 % bomull.

VOG_0055

VOG_0066

Släng en snygg tröja över axlarna som skyddar mot sol, och samtidigt ger ett stiligt intryck.

VOG_0072

Kom ihåg solglasögonen som skyddar ansiktets tunnaste och känsligaste hudparti som är runt ögonen. Det som många glömmer bort är att solglasögon inte bara är en accessoar, utan används för att skydda ögonlinsen från strålning.

VOG_0075

Som första outfit till Josefine, vår andra modell, valde vi en klassisk helvit stil för soliga dagar. Varför helvitt? Den vita färgen reflekterar bort solstrålarna, till skillnad från svart som gör det motsatta, absorberar ljuset. Det gör att värmen från solens strålar inte stannar kvar i tyget utan passerar effektivt vidare. Välj därför ljusa nyanser av vitt och beige för svalare effekt och undvika mörka plagg en varm sommardag.

VOG_0011

Skjortan är gjord av 100% lyocell som blivit ett mycket populärt material inom designvärlden, mycket tack vare sin miljövänliga tillverkningsprocess. Lyocell är en fiber som utvinns ur cellulosa, gran eller bambu och är dessutom mycket slittåligt och bekvämt mot huden. Materialet andas bra och transporterar fukt effektivt vilket är perfekt under varmare dagar.

VOG_0023

Jeansen är 60 % bomull, 25 % viskos och 5 % elastan. Vi valde detta tyg på grund av blandningen av de olika materialen. Bomull är ett tyg som behöver andra material för att bättre hålla i längd, struktur, bekvämlighet och styrka. 95 % bomull och 5 % elastan kan göra stor skillnad än om det endast skulle innehålla 100 % bomull.

VOG_0033

För att pigga upp den annars helvita looken, mixade vi till det med blåa läderklackar och glasögon i matchande nyans.

VOG_0032

Använd en motsatsfärg för att skapa kontraster, vilket i detta fall blir en snygg konjaksbrun nyans mot det blåa som tar fram varma toner i väska, skor och Josefines hårfärg.

För Lenas andra outfit satsade vi på enkelt och bekvämt. Jackan innehåller bomull och polyester. Toppen är gjord av viskos och elastan, och shortsen innehåller lyocell, bomull och elastan. Plaggens gemensamma nämnare är just den blandade kompositionen av material. Kläder innehållandes olika material erbjuder oftast mer fördelar än nackdelar, exempelvis ökad livslängd.

VOG_0105

Lena passade riktigt bra i de turkosa nyanserna. För att framhäva färgen extra mycket kombinerade vi ytterligare klassiska grå-beigea och svarta toner till looken.

VOG_0110

Tack vare toppens material hålls den sval i värmen trots den svarta nyansen.

VOG_0115

Sist ut har vi en festligare look för Josefine. Kjolen är 100 % bomull och tack vare den vida A- formen känns kjolen ännu svalare tack vare utrymmet mellan hud och tyg. Toppen är 100 % viskos och djupt urringad, vilket passar perfekt till en längre kjol. Kom ihåg att tajta kläder andas dåligt. Undvik därför åtsittande tyger i sommar om du vill hålla dig sval.

VOG_0137

Visste du att viskos även kallas konstsilke och har mycket effektiv fuktabsorption. Viskos är en förmånligare version av dyrt silke och framställs av naturprodukterna cellulosa och bomull. Om du väljer viskos i sommar, kom ihåg att materialet kräver lite mer vård än andra material både under och efter tvätt.

VOG_0145

Till denna snygga vintage-inspirerande stil valde vi till ett par tidlösa accessoarer av läder. Även om du ska undvika kläder av läder under varma dagar, andas exempelvis läderskor mycket bra, och gynnar foten ergonomiskt på samma gång. Undvik att köpa de billigaste sandalerna av sämre material. Dina fötter kommer att tacka dig senare.

VOG_0163

Hoppas ni blev lite klokare av detta. Ha det bra!