Hej på er!

Årets kallaste tid är här och vinterjackan eller kappan är i flitig användning. Vi tänkte därför att en liten jack- och kappguide kunde vara intressant för er att läsa! Nedan har vi alltså sammanställt våra bästa tips över vad du ska tänka på när du köper en ny jacka/kappa.

Vill du bli VOGA modell (vi behöver alla oavsett ålder, kön, storlek och kroppsform!) kan du fylla i detta formulär. 

LUE SUOMEKSI

Tack till vår samarbetspartner VERO MODA i Rewell Center där vi lånat alla kläder och till våra härliga modeller Mayss Dalloul och Linda Backlund! Kom ihåg att du som Voga kund alltid får rabatt hos våra samarbetspartners när du shoppar med Voga Styling!

Checklista när du ska införskaffa en ny kappa/jacka:

 • Tänk på materialen. Kolla noga innehållsförteckningen på din kappa/jacka innan du köper. Om du siktat in dig på en sportigare jacka från en sportaffär ska du be personalen berätta om jackans material och dess egenskaper. Idag finns det nästan lika många sporttyger som det finns bokstäver i alfabetet så be personalen berätta om sina jackor så du vet vilken som passar bäst till dina behov! Ska du köpa en kappa är så klart yllekappan ett bra val! Ull både håller värmen och absorberar fukt, vilket gör det till ett bra material vintertid. Kappor gjorda i syntetmaterial noppar lätt vilket innebär att du redan efter några användningar kommer känna att kappan förlorat en del av sin charm…
 • Längden på jackan/kappan. Är man ute efter en jacka/kappa som passar den egna kroppsformen väl, gäller det att tänka på längden. En längre kappa skapar exempelvis illusionen av att man ser längre och slankare ut. Vidare bör man se efter var på kroppen kappan slutar. Har man t.ex. breda höfter och inte vill framhäva detta ska man INTE välja en kort jacka som slutar där höfterna är som bredast. Detta eftersom man vanligtvis upplevs som bredast precis där kappan/jackan slutar. En längre jacka eller kappa får således höfterna att upplevas som smalare.
  Korta jackor:
  Korta jackor, som alltså slutar vid höfterna, skapar illusionen av att höfterna upplevs som bredare (om jackans kant skär av vid höfternas bredaste punkt).

  Lårlånga till strax ”ovan knäet” långa kappor:
  Dessa kappor gör att man upplevs som längre och slankare samt att benen upplevs som smalare.

  Långa kappor (nedanför knäet):
  Gör att den som redan är lång ser längre ut medan den som är kort upplevs som ännu kortare. En bra längd på en lång kappa är strax nedanför knäet där man är som smalast. En sådan längd på kappan kan egentligen alla bära upp.
 • Fickors placering. Fickor breddar och förstorar där var de hamnar.
 • Axelsömmen. Har man smala eller rundade axlar är det extra viktigt med bra axelsömmar. Axelsömmen ska hamna precis vid axelns kant för att skapa ett bredare intryck, som även ger sken av bättre hållning. Nerhasade axelsömmar gör att axlarna ser mer rundade ut och hållningen upplevs som sämre.
 • Dubbelknäppning. Denna trend har kommit starkt tillbaka på senaste tid och är något man hittar på många kappor. Håll dock i åtanke att även dubbelknäppningen breddar.

VOG_0005

Förutom alla tips så tog vi också våra Voga modeller med oss till Vero Moda för att visa upp lite jack- och kappinspiration till er. Det var troligen vinterns kallaste dag och det blåste ordentligt! Bra kämpat av våra modeller som stod ut trots kylan!

Till Mayss valde vi först ut denna gröna oversizeade kappa. Mayss med sitt mörka hår passar utmärkt i starka färger och därför ville vi här satsa på en färgglad stilhelhet. Under vintern ser man många med svarta jeans, svarta jackor och svarta skor springa runt i Vasa, så därför vill vi pusha på det här med färg! Har man annars en nedtonad basgarderob med mycket svart, vitt och grått, så kommer en färgglad kappa att passa utmärkt till! Eftersom ytterkappan är det plagg vi använder mest i detta land så är det lite roligare med en kappa/jacka som gör en lite extra glad och peppad.

VOG_0039

På den här kappan kan ni se exempel på det här med nerhasade axel sömmar, vilket dock inte är ett problem för Mayss.

VOG_0029 (2)

För perfekt fit på Mayss borde den här kappan kortas av några centimeter så den skulle gå precis nedanför knäet där var man är som smalast.

VOG_0054 (3)

För look 2 valde vi rutigt, fortsättningsvis en stark trend. Även den trendiga dubbelknäppningen ser ni här.

VOG_0063 (2)

Här valde vi att skapa en väldigt enkel bas, med svart nertill och vitt upptill. Har man den typen av basgarderob är det mycket enkelt att addera färggranna och roliga kappor i olika mönster.

VOG_0072 (2)

För en mer intressant känsla valde vi att inte köra med ett par vanliga svarta jeans utan ett par med vaxad yta och sydda veck på låren. För den som älskar en svart-vit bas är hemligheten olika material och intressanta sömnader som tar helheten från tråkigt till mer intressant.

VOG_0124

Till vår modell Linda valde vi lite sportigare looks. Täckjackan är kanske det mest använda plagget i Österbotten under vintern. Det viktiga att komma ihåg med täckjackan är att den passar bättre till en ledigare och sportigare look. Täckjackan hör inte ihop med kostymbyxorna och kavajen, och speciellt inte med finklänningen när det vankas fest. Men till jeans, stickade tröjor, boots och mössor är täckjackan perfekt!

VOG_0137 (2)

Rött och rosa tillsammans? Jaa men absolut! En trendig färgkombination just nu. Om du har en röd jacka är det superfint att bryta av och piffa upp med rosa accessoarer.

VOG_0146 (2)

VOG_0161

Till Lindas andra look valde vi att utgå från den här silvriga jackan som vi tycker att var lite extra fin! Den gör sig bäst i kombination med grått och svart samt rosa.

VOG_0174

Stilhelheten blir väldigt balanserad tack vare att det silvriga även plockas upp i örhängen, halsband och i detaljer på väskan.

VOG_0181

Även det rutiga mönstret fångas upp i både byxor, väska och jacka. Men den lugna svarta färgen i vantar, skor, tröja och skjorta gör att det inte blir för rörigt. Det rosa blir pricken över i, som piggar upp den annars färglösa helheten.

Hoppas ni känner er lite mer inspirerad till att ta er an jack- och kappdjungeln efter denna läsning! Och hoppas ni får en fantastisk vecka! Kom också ihåg att anmäla er som Voga modeller om det känns som något ni vill testa på!

//Sandra