Kläderna vi bär ger olika intryck beroende på mönster, färg, passform o.s.v. Vissa kläder får dig att se längre ut medan andra får dig att verka bredare. En del accessoarer och detaljer i plagg kan ta bort fokus från vissa kroppsdelar som man inte vill framhäva medan andra leder till motsatsen. Det kan alltså inför en fest eller något annat viktigt tillfälle vara bra att förstå sig lite på hur dessa saker fungerar och hur man med hjälp av olika kläder och accessoarer kan skräddarsy det intryck man ger åt andra människor.

Vi på Voga har listat enkla tips, som du kan använda dig av för att känna att du har läget under kontroll när du ska på fest eller dylikt!

Screen Shot 2016-07-26 at 20.24.50 copy

Screen Shot 2016-07-26 at 20.25.02 copy copy

 

Cirka 1 på 100 är chansen att gå till en affär, hitta en perfekt kostym i butiken och inte göra ytterligare ändringar på passformen. Med andra ord händer detta extremt sällan. Så den spontana planen att springa i butiken 2 timmar innan festen för att hitta något nytt och fräscht är ingen bra idé. Börja i stället på hemmaplan och gå genom din garderob, och sätt igång att planera.

Allmänna tips inför festen: 

 • Fråga en bekant som också är påväg vad han tänker ha på sig. Du får garanterat någon AHA-upplevelse som hjälper dig angående klädval och färgval.
 • Om festen hålls utomhus: För det första. 1. kolla vädret, vad lovar de? Och 2. lita aldrig på vädret till 100%! Ha alltid med en jacka som du vet finns till hands ifall en regnskur dyker upp (låt den hänga kvar i bilen t.ex). Ett annat alternativ är att ta med en klassisk kavaj under armen, som din bordsdam kan slänga över axlarna då kvällen lider mot sitt slut och kylan kryper på (bonus: du får gentleman-poäng).
 • Ha med byteskläder i bilen. Råkar någon i misstag fälla rödvin på dina byxor eller skjorta kan du snabbt ursäkta dig, skratta bort händelsen och byta om. Det räddar situationen och hela kvällen både för dig och för den som orsakat olyckan.
 • Innan du går ut genom dörren; kolla att alla knappar sitter som de ska och att inga trådar hänger löst någonstans. Se till att ditt sällskap granskar ryggen efter små trådar, hårstrån och dammkorn.

Vill du skapa intryck av längre kropp? 

Har du en längre kvinna i sällskapet, eller annars bara känner dig osäker med din längd så finns det små knep och knåp som kan förändra hela utstyrseln. 

 • Slipsen är bland det första man ser i en outfit, därför är det viktigt att den bärs i rätt storlek. För lång slips minskar kroppen, så se till att du köper den i rätt storlek.
 • Byxor med pressveck som är snäppet kortare i längden får dig att se längre ut, men låt inte förkortningen gå till överdrift.
 • Välj skjortor med lodräta ränder, de förlänger rejält. Dock på gott och ont, så var noggrann med detta!
 • Klack är inte bara för kvinnor! Skor med en liten klack för män är inget som någon skulle se negativt på eller ens lägga märket till, men det är en liten detalj som höjer upp dig.
 • Sist men absolut inte minst är kroppshållningen! Extremt viktig för hela utstyrseln. Tänk dig ett snöre uppe på huvudet som någon drar i. Sträck på dig och undvik en skadlig hållning som dessutom är estetiskt opassande vid formella tillfällen.

 

Vill du skapa intryck av smalare kropp? 

Känner du att bältet kring midjan sitter för spänt och att du verkligen inte vill framhäva dina kurvor kan du tänka på följande: 

 • Vågräta ränder skapar bredare intryck. Gillar du inte att sätta fokus på midjepartiet ska du undvika vågräta ränder oavsett skjorta, tröja eller t-skjorta.
 • V-ringade halsöppningar på överdelar skapar ett smalare intryck, satsa på det i stället för rundringade plagg.
 • Detaljer är din bästa vän i detta fall. Ju mer detaljer, desto mindre fokus på själva kroppen så satsa på allt från smyckning som slipsnål och nyckelfodral till accessoarer som halsdukar och handskar.
 • Bälten spelar också stor roll i utstyrseln. Matcha gärna spännets nyans med manschettknappar och klocka. Något du ska undvika är breda färgade bälten med för stora spännen. Eftersom blickarna ska bort från magen ska du satsa på så neutralt som möjligt. Kom även ihåg att bältet gärna får vara samma färg som skorna.
 • Ljusa färger framhäver konturer och kroppsformer. Mörkare skjortor är rätt kort för dig.

 

Vill du skapa ett intryck av mer vältränad kropp? 

Känns kroppen lite för mager och klen inför kommande event eller fest? Med enkla knep kan du skapa intryck av en mer vältränad kropp. 

 • Mönster på tröjor och skjortor får din bringa och axlar att växa till sig på bredden.
 • Undvik allt för stora skjortor som fladdrar och hänger opassande. Fråga en kunnig person som ser till att passformen fungerar till 100% på din kropp för bästa resultat.
 • Raka passformer i grövre material får dig att växa. Kör lite lager på lager för maximal effekt.
 • Ett bredare bälte med större spänne skapar större intryck.

 

Allmänna tips inför festen: 

 • Är det nya människor på plats och du känner dig osäker? För att ge ett bra första intryck lönar det sig verkligen att satsa på klädseln och detaljerna. På basis av vad du går med för kläder, drar människor i din närhet slutsatser om vad du är för typ av person. Dessa slutsatser kan vara svåra att ändra på i efterhand, så gör dig själv en tjänst och gör det hela rätt från början. Den första hälsningen är även väldigt viktig. Stark ögonkontakt, ett fast handslag och tydligt uttalade fraser gör att du klockrent tar dig genom den okända folkmassan med stil.
 • Om du är värd och gästerna anländer till ditt hem, se till att inte hälsa på nya ansikten sittandes. Det ger ett intryck av respektlöshet. Även solglasögon/läderhandskar gör att dina gäster inte får en positiv kontakt med dig. Är du i sällskap med någon annan – kom ihåg att introducera den personen!
 • Vid rädsla att lukta svett tror de flesta att några extra parfymspray gör kvällen säker. Det är dock helt fel tankesätt. Många tycker att personer som stinker parfym är minst lika motbjudande som de som luktar svett. Det gäller att spraya 1-2 gånger innan du sätter på dig smycken/kläder. Och undvik att spraya parfym på kläderna! Och skippa aftershaven.

 

Bildarkiv: Lexington Company Pressroom
Kram
, Heidi.