Hej på er!

Vår stylist Sandra fick nyligen en förfrågan på sin personliga blogg att skriva ett inlägg om hur man kan styla en stickad tröja. Inlägget blev populärt så nu får det figurera här på Stilakuten också!

Nedanför har Sandra satt ihop tre stilhelheter med varsin stickad tröja, ett par jeans, en kjol och en klänning. Hoppas det inspirerar! 🙂

LUE SUOMEKSI

(Och här är en lista över vad man bör tänka på när man införskaffar en ny stickad tröja)

    • Kolla materialet! Naturmaterial så som ylle, bomull, kashmir och mohair håller betydligt bättre värme, andas (alltså släpper även ut svett och värme när man får varmt), de håller bättre (flera tvättar och t.o.m. flera år om man tar hand om dem), de börjar inte lukta svett och de noppar inte på samma sätt som syntetiska material.
    • Varför man inte ska välja syntetiska material så som akryl är dels för att akryl är kallt (tänk att du sätter på dig en plastpåse, inte så varmt, eller hur?), dels andas akryl inte, så med andra ord fryser du när det är kallt och svettas ihjäl när det är varmt. Svetten lämnar i plagget redan efter första användningen och lär börja stinka efter ett tag… Det noppar och kan vara oanvändbart redan efter en tvätt.
    • Ta hand om dina plagg! Tvätta inte så ofta utan vädra istället och ta t.ex. med plagget i duschen när du själv tvättar dig och  skölj bara plagget under armarna där mest svett lämnar. Det räcker. Plantorka plaggen när du tvättat dem så de håller formen.
    • Självklart kommer du att kunna använda plagget längre och oftare om du väljer en mer klassisk modell och färg, än om du väljer en modell och färg som du redan efter en vinter tröttnat på. Dessutom är en enkel modell enklare att göra varierande looks med än en som redan har olika krusiduller och mönster på.
    • Det jag själv har i min garderob sen många år tillbaka som jag varje vinter återkommer till är en enkel svart och en mörkgrå tunnstickad tröja med rund hals och inga extra detaljer. Sen har jag även en beige polo, även den utan extra detaljer som också används till allt och också kommer fram varje år. Samma sak en vit. Så dessa fyra tycker jag man kommer långt med då de funkar till jeans, byxor, kostymbyxor, kjolar och trendplagg som bara finns för en säsong.

sandraemilia, outfit, knit, pencil leather, skirt, orange, fashionista

FÄRG + KJOL

Det är ju roligt med färg även under vintern och den här plockade jag fram nu igen ur min ”bortglömda kläder” låda efter att inte ha använt den på några år. Men nu kände jag att den orangea färgen kändes helt rätt igen! Här matchar jag den med mitt absoluta favoritplagg som är min svarta pennkjol i fake skinn. Det jag tycker man ska tänka på här är att stoppa in tröjan i kjolens kant på det sätt som passar ens egna kroppsform. Detta för att skapa en snyggare siluett och helhet. Jag älskar ju även att ha skjorta under den stickade tröjan vilket också är ett starkt tips för att hållas varm!

Tips! Sätt den vita skjortan UNDER dina strumpbyxor för att hålla skjortan på plats och osynlig under kjolen!

sandraemilia, outfit, knit, pencil leather, skirt, orange, fashionista 2

Tips! Satsa på snygga smycken och detaljer som får en stickad tröja att kännas annorlunda från gång till gång du använder den!

sandraemilia, outfit, detail, knit, winter, fashionista, checkered coat 2

Ett trendplagg för den här vintern är tröja med trumpetärm. En detalj jag gillar då det håller händerna lite extra varma, hehe. Även här matchad med vit skjorta under då det verkligen lyfter en look såå mycket!

sandraemilia, outfit, detail, knit, winter, fashionista, checkered coat 3

sandraemilia, outfit, detail, knit, winter, fashionista, checkered coat

sandraemilia, outfit, dress, turtleneck, dots, fashionista 2

Även klänningen kan du bära under en stickad tröja, hur bra är inte det?! Är din tröja för lång kan du sätta ett bälte i midjan där du stoppar in tröjans kant så den blir kortare och en mer passande längd för dig och din kropp.

Det fina här är att när tröjan avskiljer på kjoldelen och ärm delen så får vi fram två ställen på kroppen som prick mönstret kommer fram och det gillar ögat starkt då den upplever likheter i färg och mönster som harmoniskt!

sandraemilia, outfit, dress, turtleneck, dots, fashionista

Här under klänningen har jag dessutom ännu en tunn bomulls tröja och ett par tunna bomullsshorts, så man kan verkligen ta till knep för att hålla sig varm, hehe.

sandraemilia, outfit, dress, turtleneck, dots

Det var det! Ha det bra!