sv

040 561 4283

info@vogastyling.com

sv
Ta kontakt
Privatpersoner, Stiltips

Guiden till färgkombinationer

De flesta känner igen den typiska skandinaviska garderoben med svart, vitt, grått och beige. Vi använder oss mycket av de neutrala naturfärgerna, nästan som om vi är lite rädda för färg? Att kombinera färger är inte alltid det lättaste. Det kan vara svårt att veta vilka färger som passar ihop med varandra och vilka färgkombinationer som komplimenterar varandra.

Färger är dock ett roligt sätt att uttrycka sig och skapa en personlig stil med. Färger ger oss en glad och positiv energi. Det absolut bästa sättet att hitta bra färgkombinationer är att testa sig fram och se vad som passar. För att få lite hjälp kan du använda dig av dessa fem tips som är listade här nedanför!

1. Färgcirkeln

När det kommer till att kombinera färger är färgcirkeln vår bästa vän. Många känner säkert igen färgcirkeln från bildkonst och skolan, men färgcirkeln kommer även till nytta i garderoben. En färgcirkel innehåller vanligen 12 färger men kan expanderas. Färgcirkeln hjälper oss att hitta de färger som smälter ihop bra. Här nedanför finns färgcirkeln och de primära färgerna.

 

2. Primära färger

De primära färgerna är röd, blå och gul. Dessa färger går inte att skapa genom färgblandningar, därför kallas det primära färger. De primära färgerna går att kombinera tillsammans i en stilhelhet för att få till en stark och utstickande helhet. De går även bra att använda skilt som accentfärger och som en “pop of color” i stilhelheten.

Guiden till färgkombinationer Voga Styling (5)

3. Komplementfärger

För att få reda på komplementfärger måste vi använda oss av färgcirkeln. Komplementfärger är de färger som är mittemot varandra i färgcirkeln. Som till exempel; gul och lila, grön och röd, blå och orange. Dessa färger kompletterar varandra, de vill säga framhäver varandra. Med hjälp av komplementfärger får du till en stark färgkombination.

Guiden till färgkombinationer Voga Styling (7)
Guiden till färgkombinationer Voga Styling (15)

4. Analoga färger

Analoga färger är de färger som sitter bredvid varandra i färgcirkeln. Man väljer ut tre färger i rad, som till exempel röd, orange och gul. Tips! När du kombinerar dessa färger – välj ut en huvudfärg som täcker ca. 60% av stilhelheten. Sedan väljer du en färg som stöttar den dominanta färgen och använder den till ca. 30% av stilhelheten. Till sist väljer du ut en accentfärg som täcker 10% av stilhelheten. Denna regel kallas 60-30-10 och är ett bra sätt att få ihop en färggrann och harmonisk stilhelhet.

 

5. Accent färg

Om du vill få till en lite mer neutral stilhelhet men ändå få in lite färg så är accentfärg ett toppen val. Du väljer ut ett färggrant plagg eller en färggrann accessoar som du kombinerar med neutrala färger. Om du till exempel har en helsvart stilhelhet så är det perfekt att addera en blå väska och blåa skor till. På detta sätt får du lite färg i stilhelheten.

 

Guiden till färgkombinationer Voga Styling (11)
Guiden till färgkombinationer Voga Styling (1)
Guiden till färgkombinationer Voga Styling (2)
Guiden till färgkombinationer Voga Styling (4)
Vill du komma och shoppa med stylist?
Klicka här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ta kontakt
Varukorgsöversikt