sv

040 561 4283

info@vogastyling.com

sv
Ta kontakt
Klädkoder, Privatpersoner

Klädkoder för bröllop

Bröllops säsongen är nästan här, och som alltid är det många som ställer frågan vad har man på sig på ett bröllop? Ofta står en klädkod på inbjudan men vad betyder den egentligen? Här är en liten guide som kommer göra det enklare att förstå sig på de olika koderna.

Vad är klädkod?

De flesta bröllop har en klädkod och det är viktigt att respektera brudparet genom att klä sig enligt deras önskemål. Men ibland kan det orsaka flera frågor än svar. Här har vi samlat ihop de vanligaste klädkoderna för att hjälpa dig hitta den rätta klädseln.

Black tie: Används på kvällsfester. Kvinnor ska ha en långklänning som täcker vrister eller lite kortare cocktailklänning om tillfället tillåter det. Materialet bör vara i siden/satin eller chiffong. Du kan även ha på dig en byxdräkt. Kvinnornas axlar bör enligt tradition täckas med en sjal eller bolero om klänningen inte gör det. Män ska ha på sig svart smoking och med det svart fluga och väst med fina skor.

Formal: Väldigt lik black tie men mindre formell. Till exempel kvinnor kan ha på sig lång aftonklänning som visar vrister och män kan ha på sig svart kostym. Material i klänningar bör vara siden, satin eller chiffong med till exempel pärlor. Nedan ses exempel på klädkoden formal. 

Semi-formal: Om festen är under kvällstiden ska du ha på dig mörkare färger och under dagtiden ljusare färger. Annars har gäster ganska fria händer gällande klädseln men lång aftonklänning är inte rätta valet till semi-formal koden. Material behöver inte vara det lyxigaste du har men endå lite finare som till exempel siden, samet eller crepe.

Till män finare skjorta och raka byxor. Nedan ses exempel på semi-formal.

Festive: Den här koden betyder finare kläder så som cocktailklänningar eller kjol och blus med en rolig twist med färggranna detaljer eller annars färgglada plagg. Män ska ha på sig en kostym och styla det med färggranna slips eller pocket square. Kläderna får även ha glitter eller paljetter. Nedan ses exempel på klädkoden Festive.

Casual: Denna kod är minst formell av alla. Det betyder att du kan ha på dig en klänning, men kanske lämna din finaste klänning i chiffong hemma. Du kan klä dig i en fin stickad klänning eller i en stilig läderkjol. Även om man har väldigt fria händer ska man inte heller klä sig för vardagligt.

Vilka färger bör undvikas på ett bröllop?

Vitt
Man ska undvika att bära vitt, eftersom det enligt tradition enbart är bruden som ska bära vitt. Man ska också undvika ljusa färger som kan mistas för vitt som ljusbeige, puder rosa eller ljus champagne.

Svart
Svart (syftar främst på helsvart) ska man inte heller ha på bröllop eftersom det är sorgens färg.

Röd

Om man bär rött betyder det att man är brudgummens älskarinna. Detta är en gammal skröna som man kanske inte ska ta på fullaste allvar idag men kan vara bra att ha i åtanke när du väljer din klänning.

Neonfärger
Neonfärger bör man vara försiktigt med. Neonfärger är väldigt starka och tar lätt över och här är det förstås brudparet som skall vara i fokus.

Vad ska man ha för skor?

Tänk på hur länge du ska gå i samma skor! Viktigaste är att du kan gå bekvämt även en lång dag i samma par och att de passar till klädkoden. Ta reda på i hurdan miljö bröllopet äger rum, om det är på stranden eller stenigt område undvik höga klackar. Även i gräs sjunker lätt höga smala klackar ner. Satsa då tex på en bredare blockklack eller finare ballerinor.

Till formella klädkod ingår finare skor med lite högre klackar och tårna ska täckas. Mindre formell klädkod ger mera frihet att välja skor. Ändå är bröllop en fest så lämna sneakers hemma om inte brudparet har sagt att det är okej!

Vad ska man ha för skor?

Män
Män kan till exempel ha slips eller fluga, i valfritt mönster eller färg. Dock ska inte färgen eller mönstret vara för distraherande, lämna den skrikande färgglada slipsen hemma.

Till slipsen kan männen ha en matchande näsduk i bröstfickan. Eller bryt av med andra färger och mönster men något gemensamt i slips och näsduk bör det finnas för en fin balans.

Förutom slips eller fluga kan män bära en klocka på armen, slipspinne eller manchester knappar.

Kvinnor
Finare smycken så som halsband, armband och örhängen som passar till din klänning. Ifall du behöver en väska ska du välja en i mindre storlek handväska. T.ex. kuvertväska eller en ”stel” festväska i handstorlek.

Ifall det krävs enligt klädkoden att kvinnan bör täcka sina axlar kan du använda dig av en tunnare sjal eller bolero som du senare under kvällen kan ta av.

Även med accessoarer bör du undvika vitt.

Hur klär sig en brudtärna eller best man?

Brudtärnor får helst ha matchande klänningar tillsammans som stödjer brudens klänning och inte tar uppmärksamhet bort från bruden. Ljusa och neutrala färger är alltid bästa valet. Viktigt är att alla brudtärnor känner sig fin i klänningen och att modellen passar till allas olika kroppsformer. Om inte exakt samma klänning passar till alla prova på olika design i samma färg.

När det kommer till vad bestmans ska ha på sej, dom ska ha kostym enligt klädkod gärna något liknande eller matchande med brud gummen. För att skilja vem som är brudgummen kan man använda olika färger på till exempel slips eller fluga. Notera att kostymens färger på något sätt kompletterar brudtärnornas klänningar.

Hur klär sig brudens och brudgummens föräldrar?

Så som alla andra gäster ska också föräldrar av brudparet klä sig enligt klädkoden. Skillnaden gör att deras kostymer och klänningar kan vara matchande till färgpaletten på bröllopet och med brudtärnor och best men.

Kom ihåg att du alltid kan fråga brudparet om du har en outfit i åtanke men är osäker. Att du frågar kommer bara att uppskattas av brudparet och tillåta att du får mer frihet i att vara personlig i din stil!

Skriven av Susanne Hienonen, Isa Finne, Tindra Snellman 9.3.2023


Vill du komma och shoppa med stylist?
Klicka här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ta kontakt
Varukorgsöversikt