sv

040 561 4283

info@vogastyling.com

sv
Ta kontakt
FöretagKlädkoder, Privatpersoner, Klädkoder, Privatpersoner, Företag

Kvinnliga klädkoder – vad, hur, när?

De flesta kvinnor i arbetsför ålder rör sig en stor del av dygnet i kläder som bör vara representativa. Trots att det idag blivit tillåtet att tänja på reglerna är det viktigt att inte glömma bort de grundläggande principerna för klädkoder på arbetsplatsen. Med denna artikel hoppas vi kunna förklara och illustrera de olika kvinnliga klädkoderna för dig, och på så vis hjälpa dig i dina klädval inför arbetsdagen.

Casual

Casual är passande när det egentligen inte finns någon klädkod, utan när det bara ska vara bekvämt och ledigt men ändå snyggt och rent. I en arbetsmiljö är casual passande när du har ett arbete som inte kräver en viss klädkod eller när du bara ska sitta på kontoret och inte träffa kunder eller sitta i viktiga möten.

Tips:

 • Välj enfärgat eller lätt mönstrat framför starka kontraster.
 • Sitter du mycket vid dator ska du satsa på varma material, koftor/tjocka halsdukar att vira runt axlarna. Bekvämt & stilrent på samma gång.
 • Skippa sandaler, urringningar, bara axlar, minikjolar och shorts.

Vill du komma och shoppa med stylist?
Klicka här

Smart Casual

Smart casual är passande när casual blir för ledigt och du behöver vara snäppet mer uppklädd. Som kvinna har du väldigt många alternativ som passar in här men några riktlinjer är sportigt, representativt och personligt. Märk väl att denna klädkod har relativt få gränser, så satsa på det som du känner beskriver dig. Kreativa möten, affärsmöten eller en dag på språng lämpar sig utmärkt för denna klädkod.

Tips:

 • Satsa på säsongsbetonade, sportiga och färggranna klädesplagg så som skjorta, svagt mönstrade stilrena blusar, färggranna kavajer, kjolar, klassiska kappor och söta dräkter. En låg klack på skon får gärna synas i denna klädkod. 
 • Kom ihåg att välja representativa slutna skor som är hela och rena.
 • Regeln om genomskinliga plagg, urringningar och bara axlar/lår kvarstår, så lämna bort dessa.
 • Undvik utstickande mönster och kraftiga varierande färger.


Business Casual

Business casual är klädkoden som är betydligt mer uppklädd än smart casual men som fortfarande inte är lika strikt som business eller formell klädsel. Här ska det vara uppklätt så lämna bort allt för lediga material och plagg som t.ex. koftan. Passande för arbetsplatser som kräver uppklätt men ändå inte 100 % strikt. Här kan du tänka avslappnande affärsluncher, affärsresor och träffar hos mindre företagskunder.

Tips:

 • Satsa på byxdress, knälånga klänningar, gubbveck, kavaj, skjorta eller stiligare chinos.
 • Lämna upp knappar, vik upp och gör looken personlig utan att överdriva.
 • Representativa skor gäller även här så skippa orena lediga skor som sandaler/slip-ins.
 • Undvik trendiga färgsprakande och mönsterfyllda plagg som tar fokus.


Business attire

Business Attire är den mest krävande klädkoden av dem alla. Tänk advokatfirmor, bankchefspositioner och viktiga företagsmöten. Dock ska kvinnor fortfarande kunna känna sig kvinnliga och personliga i sin business utstyrsel men ändå vara representativa och eleganta. Bästa sättet är att alltid tänka mörk kostym kombinerat med pastellfärger anpassad för hudfärg och personlig smak. Väljer du kjol ska du alltid använda hudfärgade strumpbyxor till.

Tips:

 • Använd alltid mörka skinnpumps med klack för bättre hållning. Använd alltid klack men inte högre än max 3-5 cm.
 • Tänk formsytt där byxor och kavaj anpassats efter din egen kroppsform. Alla knappar prydligt knäppta, inget extra krimskrams.
 • Kostymen ska alltid vara i svart/mörkblått färg.
 • Undvik jeansmaterial, genomskinligt, mönstrat, trender, säsongsbaserade och urringade plagg.

Tack till Merja om ställde upp som modell för oss.

Kläder & accessoarer: Aukia

Vill du komma och shoppa med stylist?
Läs mera här

2 kommentarer
 • Ulla Tennberg
  11:35 f m, 8 september 2019

  Informativt och bra. Men varför en så illasittande kostym som exempel på ’business attire’? Tajt, kort blazer och lågt sittande tajta byxor är sällan klädsamt, ens på den slankaste av figurer. Det slår veck på fel ställen och ser obekvämt ut. Sänder inte ut rätt signaler i professionella/affärssammanhang. Undrar även varför begränsa färgvalet till svart eller mörkblått? Kvinnor behöver ju inte längre imitera kostymnissar. Exemplet på ’business casual’ klädsel är lyckat.

  • rbamm
   6:59 e m, 9 september 2019

   Hej Ulla,

   Tack för din kommentar! Gällande kostymen så hade vi tyvärr inte möjlighet att sy om den enligt modellens mått eftersom vi endast lånat den inför fotograferingen. Det är sist och slutligen väldigt sällan som en kostym sitter som den ska direkt, så i vanliga fall behöver de sys om. I detta specifika fall hade vi en modell som går regelbundet på gym, vilket naturligtvis skapar en del utmaningar när det gäller passform. Men jo, vi håller med om att den kunde sitta bättre. Skulle tid och möjlighet finnas skulle vi säkert välja en nummer större och sedan sy in den vid behov. Sedan är det förstås en smaksak om man gillar kostymmodellen överlag. När det kommer till färgvalet, så valde vi en mer traditionell linje gällande business attire-klädseln. Även det är förstås en smaksak, ifall man vill vara mer kreativ och lyfta fram färger, eller om man kör traditionellt. Som du märkte så har vi satsat mer på färger i en del av de andra klädkoderna istället. Vi håller som bäst på att skapa en online kurs med temat klädkoder, så där kommer vi absolut att visa mer kreativa och färgglada business-stilhelheter också.

   Mvh,
   Robert, Voga Styling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ta kontakt
Varukorgsöversikt