sv

040 561 4283

info@vogastyling.com

sv
Ta kontakt
Företag, Klädkoder, Privatpersoner

MANLIGA KLÄDKODER – RÄTT KLÄDER VID RÄTT TILLFÄLLE

Trots att klädkodernas regler blir allt färre så existerar dom fortfarande och kan faktiskt hjälpa eller stjälpa din prestation på en arbetsintervju eller arbetsplats, beroende på i vilken situation du befinner dig i. Kommer du påbörja ett nytt jobb i höst, eller är du osäker på ifall du tolkat klädkoderna rätt eller fel inför morgondagens viktiga arbetsmöte? Hur var det nu igen med det där business casual och smart casual..? Efter detta blogginlägg kommer du garanterat inte vara osäker!

Casual

 

Casual är passande när det egentligen inte finns någon klädkod,  utan när det bara ska vara bekvämt och ledigt men ändå snyggt. I en arbetsmiljö är casual passande när man har ett arbete som inte kräver nån viss klädkod eller när man bara ska sitta på kontoret och inte träffa viktiga kunder eller ha avgörande möten. Tänk den typiska dagen på jobbet, fylld med läsande av e-post och individuellt arbete.

Tips:

 • Ha alltid rena skor och gärna i läder. Variera dock färgen från svart till brunt för en uppiggande effekt.
 • Mörka jeans är helt okej men välj gärna chinos för mer elegant look.
 • Det kan räcka med en t-shirt i bra kvalité under en kofta/jacka, så simpelt men ändå så rätt.
 • Uttryck din personliga stil genom färger och neutrala mönster, här är det fritt fram så länge det inte övergår i kaotiska, omatchande färger.


SMART Casual

 

Smart casual är passande när casual blir för ledigt och du behöver vara snäppet mer uppklädd. Smart casual innebär också en uppvisning av favoritmaterial, färger och mönster eftersom du har friare valmöjligheter i denna klädkod. Tänk avslappnande planeringsmöten och affärsluncher. Klädkoden är också mycket kopplad till ledigare festligheter, somriga fester och after works.

Tips:

 • Undvik kraftigt mönster eller printad text i plaggen. Tänk klassiskt och tidlöst.
 • Satsa på färggrann kavaj i grövre material som gärna har snygga detaljer (t.ex färggranna knappar). Näsduk i bröstfickan blir pricken över i:et. Färgen på kavajen får variera men satsa på en ljus för variation.
 • Loafers är en stilig variant till läderskon. Undvik sneakers eller sportiga skor.
 • Den snygga trendiga vindjackan eller huvtröjan är inte optimalt för denna klädkod, så lämna detta hemma.


BUSINESS Casual

 

Business casual är klädkoden som är mer uppklädd än smart casual men som fortfarande inte är lika strikt som business attire eller formell klädsel. Här ska det vara uppklätt men klädkoden lämnar fortfarande utrymme för ledigare inslag såsom öppen skjorta och för den voga:de färgglada strumpor tillsammans med upprullade byxben. Passande för arbetsplatser som kräver uppklätt men ändå inte 100 % strikt.

Tips:

 • Formella skor i skinn är att föredra. Tänk så stilrent som möjligt gällande accessoarer, inget som får skrika efter uppmärksamhet.
 • Shorts, jeans eller någon typ av trendbyxa ska undvikas. Formellt är ett ord att minnas i denna klädkod.
 • Skjorta, stilig kavaj tillsammans med chinos är den ultimata kombinationen men kan också varieras med en tröja i fin merino ull.
 • Matchande datorväska, bälte och skor i samma färg skapar snygg helhetskänsla.
 • Less is more – något att hålla bakom örat. Men var inte rädd att addera ett fint smycke, en personlig klocka eller färggranna sockor. Tänk bara ”innanför ramarna”.


BUSINESS Attire

Business Attire är den mest krävande klädkoden av dem alla. Hel kostym kan krävas på banker, advokatbyråer eller andra större arbetsplatser där det är viktigt att upprätthålla en formell klädsel. Bästa sättet är att alltid tänka mörk kostym kombinerat med pastellfärger anpassad för hudfärg och personlig smak. Här ska du dock inte skoja till det med extra acessoarer, färggranna näsdukar eller sockor. Tänk neutrala och icke iögonfallande plagg som ingen kan reagera på och tänka ”oj, det var ett speciellt val”.

Tips:

 • Mörk och enkelknäppt kostym är den säkraste grunden att utgå från och får gärna vara i stilstarkt snyggt material.
 • Använd alltid vit skjorta till med neutrala knappar i samma nyans. Vill du göra utstyrseln mer personlig kan du välja pastellfärgade skjorta och accessoarer, det är tillåtet. Näsduken får vara av starkare färg, men undvik gärna mönster.
 • Alltid alltid alltid samma färg i skor, bälte och eventuellt väska i finare välskött läder.
 • Formsydda kostymer efter egna kroppsmått är viktigare än du kan tro. Det syns om en kostym sitter som den ska. Så satsa på att föra din inköpta kostym till en sömmerska.
 • Gå loss på manschettknappar, klockor med mörk urtavla och kravattnålar. Minimala accessoarer som ändå berättar vem du är.

Hoppas ni blev klokare med dessa tips vi listat åt er. Lycka till!

 Tack till Stefan om ställde upp som modell för oss.

Kläder & accessoarer: Aukia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ta kontakt
Varukorgsöversikt