Hej på er! 🙂

Något som är allmänt känt ute i den vida business världen är att finländarna är dåliga på att klä sig, det finns till och med de som säger att finländarna är sämst på att klä sig när det gäller att vara lämpligt klädd inför ett avgörande möte. Men det är därför vi på Voga Styling finns här och nu ska vi reda ut skillnaden mellan olika klädkoder, när de är passande och hur du klär dig till dem. Dessutom listar vi några av de absolut största NO NO’s som tyvärr finländarna är väldigt flitiga på att använda sig av… Men inte efter detta blogginlägg 😉

Lue suomeksi

Kläderna i detta inlägg kommer från vår samarbetspartner MODA AUKIA i Vasa!

För att göra det så enkelt som möjligt att förstå skillnaden mellan de olika klädkoderna har vi försökt dela in dem på de mest enkla sätten. Så att man snabbt ska kunna få en överblick av vad det är som gäller.

VOG_0061

CASUAL

Vad?

exempelvis: jeans + stickad tröja + ledigare, rena och hela skor

När?

Casual är passande när det egentligen inte finns någon klädkod,  utan när det bara ska vara bekvämt och ledigt men ändå snyggt. I en arbetsmiljö är casual passande när man har ett arbete som inte kräver nån viss klädkod eller när man bara ska sitta på kontoret och inte träffa viktiga kunder eller ha avgörande möten.

VOG_0084

VOG_0087

Till casual är det helt okej att rulla upp byxben eller ärmar.

VOG_0120

SMART CASUAL

Vad?

exempelvis: chinos + vardagligare skjorta (t.ex. linneskjorta) + loafers/ledigare knytskor

När?

Smart casual är passande när casual blir för ledigt och du behöver vara snäppet mer uppklädd. Oftast mest kopplad till ledigare festligheter, somriga fester eller till en after work.

VOG_0113

Smart casual.

VOG_0130

VOG_0022

BUSINESS CASUAL

Vad?

Exempelvis: chinos + skjorta + ledigare/udda kavaj  + mer uppklädda skor

När?

Business casual är klädkoden som är betydligt mer uppklädd än smart casual men som fortfarande inte är lika strikt som business eller formell klädsel. Här ska det vara uppklätt men klädkoden lämnar fortfarande utrymme för ledigare inslag såsom öppen skjorta och för den voga:de färgglada strumpor tillsammans med upprullade byxben. Passande för arbetsplatser som kräver uppklätt men ändå inte 100 % strikt. Observera även att en udda kavaj får vara kortare än då man bär formell kostym.

VOG_0046

voga styling, business

BUSINESS

Vad?

exempelvis: kostym + slips + fin skjorta + svart strumpa (allt på plats!)+finare skor i läder

När?

Hel kostym kan krävas på banker, advokatbyråer eller andra större arbetsplatser där det är viktigt att alla har formell klädsel. Också på viktiga möten då man träffar utländska företagsrepresentanter inom businessvärlden. Finländarna är kända för att oftast komma för underklädda till dessa tillfällen vilket till och med i värsta fall kan leda till att olika businessavtal inte blir av.

Robertredig3

BIG NO NO’s

Här har vi listat några av de absolut vanligaste missarna män gör när de ska klä sig enligt klädkoder.

VOG_0224

1. Slips och öppen skjorta!

Nej, nej och återigen nej! Ska slipsen vara på ska skjortan vara knäppt hela vägen. Vill man ha öppen skjorta då skippar man slipsen helt! Det finns ingen mittemellan väg här!

2. Skjorta utanför byxan på business

Det är proper klädsel som gäller till klädkoden business och då ska skjortan också vara ordentligt nerstoppad i byxorna.

3. Länkskor/gympaskor/sneakers/sandaler till business

Det må vara trendigt med sneakers för tillfället och de har blivit accepterade i många sammanhang, men ska det vara business så ska det, och då ska ordentliga skinnskor sitta på fötterna. 

4. Strumpor i sandalerna

Ett vanligt misstag som finländarna är kända för ute i världen…

VOG_0223

5. För kort slips

Slipsen ska gå ner till bältet och kan även hänga någon centimeter på det. Den ska inte vara kortare eller längre än det! För kort slips ger intrycket av längre överkropp än ben (i Roberts fall till exempel) eller så ser den runda kulmagen ännu större ut än vad den faktiskt är. För lång slips ser bara slarvigt ut!

VOG_0225

6. Fel längd på skjortans eller kavajens ärm 

Av skjortan ska man kunna se ungefär 1,5 centimeter.

VOG_0227

7. Sportstrumpor eller ankelstrumpor till kostym.

Nej och återigen nej! Till kostymen ska mannen alltid bära ett par svarta strumpor som går långt upp på benet. Huden ska aldrig kunna ses varken om man står eller sitter ner! Återigen, detta är ett vanligt misstag bland finländarna!

VOG_0228

8. Fel knappar knäppta.

Har man en kavaj med två knappar som här på bild ska den översta knappen alltid vara stängd när man står upp och aldrig ska den nedersta knappen vara stängd! Den översta knappen ska man dock öppna när man sätter sig ner så kavajens form inte förstörs. Men genast man ställer sig upp ska den översta knappen stängas!

Vi hoppas att detta inlägg ger er en lite bättre bild över hur man kan tänka gällande klädkoder i businessvärlden. Och självklart rekommenderar vi att ta hjälp av en stylist när det gäller en så viktigt klädsel som business. Vi har trots allt endast räknat upp en bråkdel av alla ”problem” som kan uppstå när det kommer till businessklädsel.

Tack vare våra samarbetspartners på bland annat Jääskeläinen, Aukia och Dressmann får ni dessutom rabatt på det ni köper tillsammans med Vogas stylister, Sandra och Heidi i Vasa, Hanna i Helsingfors. 

I nästa blogginlägg kommer vi ha samma upplägg för kvinnor!

//Din personliga stylist, Sandra